Muco Watte?

Wat is dat nu eigenlijk?

Mucoviscidose of kortweg muco is de meest voorkomende erfelijke ziekte in België. Elk lichaam maakt de hele tijd slijmen aan in de longen die we normaliter ophoesten. Bij gezonde personen is dat slijm vloeibaar als water. Als je muco hebt zijn deze echter dik en kleverig zoals choco of honing.Dit maakt het moeilijker om ze op te hoesten waardoor de luchtwegen verstoppen. Ademhalen wordt moeilijker en bacteriën worden vastgehouden zodat er infecties ontstaan.

Daarnaast is er het effect op het spijsverteringssysteem. Taai slijm verhindert het vervoer van verteringsstoffen waardoor het eten niet goed kan verteerd worden en voedingsstoffen minder efficiënt worden opgenomen wat aanleiding kan geven tot veel andere ziektes zoals darmverstoppingen, suikerziekte, etc.
Het verloop en de symptomen van de ziekte is bij iedereen anders wat de behandeling van de ziekte bemoeilijkt.

De behandeling

Als mucopatiënt ben je dagelijks een aantal uur bezig met de behandeling ervan. Dagelijks aërosollen met medicijnen, slijmverdunners of antibiotica innemen tot diep in de longen is een must. Daarnaast is een dagelijkse behandeling door een kinesist noodzakelijk om de slijmen uit de longen te halen. Tot slot dient een mucopatiënt energierijk te eten om de nodige caloriën binnen te krijgen en dient hij supplementen te nemen die de vertering stimuleert.

Kan je ervan genezen?

Genezen van muco is momenteel nog niet mogelijk. De levenskwaliteit wordt beïnvloed door doorgedreven dagelijkse behandelingen wat gepaard gaat met een stijgende levensverwachting.
Onderzoek en ontwikkeling zijn echter broodnodig om muco beter te behandelen en hopelijk, op een dag, te genezen.